Welkom
op de site van Johanna Braakman-de Leeuw

Al geruime tijd sta ik op de site van Bas de Leeuw, waarvoor hartelijk dank. Het leek mij echter interessant een eigen website te laten maken door mijn dochter Marike.

Mijn naspeuringen zijn begonnen bij het Rijksarchief in Arnhem. Daar kon ik alle gegevens van mijn vader, grootvader en overgrootvader gemakkelijk vinden. Voor de gegevens van mijn moederszijde moest ik naar Rhenen.

Het was al snel duidelijk dat ik bij één van de verdere voorvaderen n.l. Barend de Leeuw moest zoeken in Gildehuizen en dat bleek Gildehaus in Duitsland te zijn. Wat in Duitsland de naam "de Leve" was werd bij zijn inschrijving in Arnhem "de Leeuw". De zoektocht in Duitsland maakte het niet gemakkelijker. Maar al spoedig bleek dat Gildehaus in het verleden op Nederland was gericht. B.v. de registratie in de kerkboeken over dopen, trouwen en overlijden was in de nederlandse taal. Ik trof spoedig nakomelingen van "de Leve-families"; met wie ik de stamvader gemeenschappelijk heb. Zij dragen nog steeds de oorspronkelijke familienaam.

In tegenstelling met "de Leeuw" in Nederland is de naam "de Leve" in Duitsland veel zeldzamer. Voor veel speurwerk konden we in Nederland in die tijd ook gemakkelijk terecht bij de gemeenten waar we inzage kregen in de oorspronkelijke doop-, trouw- en overlijdensboeken. Als je eenmaal aan dit onderzoek begint krijg je zoveel meer inzicht in het leven van je voorouders dat je moeilijk kunt ophouden. Je wilt steeds meer weten en dus zet je de speurtocht voort. Er komt nooit een einde aan.

In 1995 was ik zover dat ik alle gegevens moest bundelen om er niet verstrikt in te raken. Met trots kijk ik nog steeds naar het boekje "Drie Eeuwen De Leve-De Leeuw, 1685-1994; 10 generaties", in 1995 verschenen. Nu bijna 10 jaar later zou ik een aanzienlijke uitbreiding van dat boekje kunnen samenstellen. Het is ook verleidelijk omdat de nakomelingen in de vrouwelijke lijn in mijn boekje slechts mager worden vermeld. En ook zijn er vele reacties gekomen na het verschijnen van de "Genealogie familie de Leve en de Leeuw ". Daarover is wel het één en ander te vertellen.
Het boekje is nog wel verkrijgbaar.

Riet en Johanna de LeeuwBij toeval kreeg ik deze foto van

mij en mijn zusje Riet.


Zij is in september 1944 verongelukt

tijdens granaatvuur op Driel.


Dit is het plekje waar we wonen.

home